Followers

Friday, 6 April 2012

Ini Kisah Sebelum Menjadi Doktor


Sebelum jadi clinical doctor, check2 pesakit kat wad, kitorang harus dididik belajar teori dalam buku dulu. Selama 2 tahun tu laa kitorang ulang alik ke kelas, ke makmal, ke kelas, ke makmal dan akhirnya balik kolej untuk study dan tido. Raso macam robot pun ado. 

Okey2, aku mengaku la aku dipaksa amik kos ni oleh parents aku. Tu laa, awal2 jadi student degree pun dah rasa macam takda life you know. Semua kena ikut jadual. Hujung minggu pulak wajib amik sukan. Nok buat bendo lain pun rasa macam sangat2 restricted. Hari ahad je hari yg betul2 free. Hish! nak keluar berjoli pun tak dapek hoo. Sebab hari ahad tu je yang boleh bangun lewat mu tahu. Sobsobsob. . . Dah laa tiap2 minggu ada exam. Nak keluar poya-poya hujung minggu pun rasa serba salah weh. Hardoii !

INI ADA RUPA JADI FUTURE DOCTOR KA..?

entah la. muka doktor kena serius lagi kot. (O.o)

DOKTOR APAKEBENDE BUAT PEACE2 CAMNI?
  
peace pun peace la. janji hepy. kah3
Gapo2 pun, our parents know the best for us. Slow2 aku tanam perasaan minat pada kos ni. Takkan la korang nak doktor yang tak ikhlas merawat korang pulak? Aku pun sama jugak. Aku letak diri aku dalam keadaan tu. Mesti la aku nak ikhlas rawat pesakit2 aku, bukan sebab kena paksa atau nak duit.

Ya Allah, please give me an-Nur... Yang penting kerja ni dapat pahala sebab tolong orang. Kita sebagai umat Islam, benda tu la yg harus kita cari. Hari tu, lecturer aku cakap;

"Patient don't choose to get sick, but you choose be a Doctor."

First time dengar, memang aku xpaham. Fikir punya fikir, rupa2nya maksudnya sangat laa mendalam sedalam 6 kaki bawah tanah.

***

Sebelum buat klinikal kat hospital, kitorang kena exposed dulu ngan persekitaran makmal. Biasakan diri dengan microscope dulu sebelum guna stetoskop dan pisau bedah. Haaa tu diaaa...

dengan coursemates.

makmal kitorang meriah macam kenduri. ye takk?

akak demonstrater yg cun yg pakai tudung pinky orange tuh. auw!

duk mencatat apa yg didemonstrate

ni laa coursemates aku, juga housemates aku yang best. excited buat experiment sampai taknak tengok kamera. haha

sibuk diorang observe microbes.

apakah ini??  yg botol kuning tu nak collect urine (air kencing) korang la! yg coklat tu pulak, nak collect stool sample (najis). wakaka

aku pun xterkecuali jugak meng-sekodeng bakteria2.
bakteria staphylococcus aureus ni la yg disekodeng.

Best jugak rupanya dapat bergelumang dalam makmal ni.  Dengan benda ni, minat tu dapat dipupuk tanpa kita sedari. Last but not least, hepatomegaly ('berbesar hati' dalam medic term,haha) jugak aku ni bila fikir2 balik, masyarakat mengharapkan bakal2 doktor nih menjadi seorang doktor yang mampu merawat mereka. Doakan laa aku... Kalau tak, tak mau bagi MC. kah3.. gurau aja. hang pa jangan ingat doktor tak pandai bergurau haa.
Harap2 impian ini akan tercapai jugak. InsyaAllah.. :-)
 Sekian.

24 comments:

zan said...

doc pn comey... acap bena lar g spita...hahaha

Naim Marinin said...

ramai plok awek dlm lab. kalu gni ak pn nk g huha2 dlm lab jgk. hahha =P

abu said...

insyaAllah mntak dipermudahkan segalanya.
p/s:ee,samo la kito pkay braces.hihi

abu said...

InsyaAllah minta dipermudahkan segalanya.Gudluck!
p/s: eee,samo la kito pkay braces!hihi

PiDoT said...

pinjam idung :)

Engku Sulwani said...

haha..jange gitu. naka laaa...
takut koho melarat jah sakit nyo..
thanks! ^^

Miss Amateur Cook said...

wowwie ramainye bakal dokter dr msia. blum termasuk bakal dokter kt luar negara ni kan. habis la nanti mesti saingan tinggi. :(

anyway u will be a great and gorgeous doctor. ;)

nice to know u engku salwani. rajin2 la update blog. sebab sy teringin jugak nak tahu dokter kt msia blajar mcm mane. :)

kaizen said...

ramai doc comey... cmni mmg sakit tetiap hari pon sanggup....hahaha

Abdul Haniff said...

fuhh kagum wess..

Muna rahimah said...

weeeee , citacita kite bile besar nanti nak jadi doktor macam akak ni . perghhh , Cantiknya akak . kalau macam ni memang ramai lah patient datang . heee ;)

Muhammad Al-Afiq said...

waaa korang 1st year dh belajar microbiology kan...kami kat egypt ni 3rd year baru nk pegang buku microb tu..huhu..gud luck esul..cabaran jd budk medik ni mmg tinggi...insyallah boleh.!

Patrick Star said...

yes, ada port nak mintak MC...ngeee

ikhwan samsuddin said...

bereh sul..kawe doa banyak demo..xdop hal..sakit2 kawe g kat klinik demo la..hahaha

sayamalu said...

wah... hairan aq apasal hangat sangat blog ni, berpeluh2 aq walaupun kejap je singgah... rupanya tuan punya blog puncanya... apapun moga2 dpt cpai cita ko... ni nasihat aq utk ko... "Don't TRUST ANY MAN IN YOUR LIFE, EXCEPT YOUR OWN FATHER & ME"... zzz. Gurau je, buang lah "ME" tuh, xpasal2 perasan baik plak kat sini.

Lots of beauty n clever girl wasted just b'cos of stupid guy, n lot of cool guys bcome a jerk bcos of hot women"... hope u not bcome one of them just like Amalina... wat a wasted.

Ni kata2 Zaharuddin (─‿‿─)

http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/814-tahniah-pencapai-kecemerlangan-spm-awasi-dunia-barumu.html

sayamalu said...

wah... hairan aq apasal hangat sangat blog ni, berpeluh2 aq walaupun kejap je singgah... rupanya tuan punya blog puncanya... apapun moga2 dpt cpai cita ko... ni nasihat aq utk ko... "Don't TRUST ANY MAN IN YOUR LIFE, EXCEPT YOUR OWN FATHER & ME"... zzz. Gurau je, buang lah "ME" tuh, xpasal2 perasan baik plak kat sini.

Lots of beauty n clever girl wasted just b'cos of stupid guy, n lot of cool guys bcome a jerk bcos of hot women"... hope u not bcome one of them just like Amalina... wat a wasted.

Ni kata2 Zaharuddin (─‿‿─)

http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/814-tahniah-pencapai-kecemerlangan-spm-awasi-dunia-barumu.html

Dr WM Hafiz said...

owh..sek2 medic jugok.serupo la kito..sy pon ngaji medik jugok.year brapo eh?

Engku Sulwani said...

yahoooo! tenkiu tenkiuuuu~
akan saya belajar bersungguh2 demi kamuuuu.......~ wahaha...#ayat bunyi sedak

thanks :)

Diego palacias said...

salam engku sulwani ,

nice entry :)
1st time tgk bakal doctor comel gini . hee . mst ramai patient dtg tok dpt kan treatment from u nnt . hee :)
btw u sekelas ngan my fren la. i saw the pix and i tenmpk die in the pix . (shireen) hee :)

Engku Sulwani said...

dr wm hafiz: baru 1st year...hafiz plop? mano?

Diego: ohoooo she's also my housemate la. cam jugak u eh? muke dia nampak sekerat je pun dalam ni. haha!

fizz fauri said...

mudah-mudahan brjaya brgelar seorg doktor..!!!.:insyaAllah

izzah valera said...

wahhh ure so great esul. wish u luck :)

Datuk Dr syukri said...

InsyaAllah pasti Berjaya Allah tlh memilihmu khndak Demikian

Datuk Dr syukri said...

Allah tlh memilih kamu..add saya di fb Engku.DrRusli zaman..ada job untk awak..

Hak Milik Saya said...

Woww doctor wannabe. Untung laa ada doctor cantik molek camni. :-) Serious muka akak ni cam FL. Dah la sama2 doctor pulak tu hehe. Good luck in your life akak cantik ♥♥