Followers

Thursday, 22 December 2011

Masalah jerawat?


Adalah perlu dan wojikkk keno tahu bahawasanya jerawat udah pasti akan naik di muka kalu ibu2 bapak2 semua tidak menjaga kebersihan kulit muka. So, hari ni aku share sikit tips penjagaan kulit muka & produk review yg aku pakai.

fuii~ fuii~
***
1st step! Yang ni wajib kena tahu. JANGAN SENTUH2 PEGANG2 MUKA ANDA DENGAN TANGAN YANG TIDAK DIBASUH. Yeahhh...yg ini penting sekali dong. benda basic! U know, tangan kita adalah kenderaan bagi bakteria dan kuman2 yg anda sentuh dari tandas, kain buruk, laptop, mouse, menatang peliharaan, surat khabar n segala benda yg dipegang tuh. Semua ade kuman, bakteria, debu n bagai2. FYI, debu adalah sel-sel kulit yang mati yang terbang dari kupingan2 kulit manusia. A serious fact!

sanggup pegang muka dengan tangan nih??
Bayangkan la, sebagai contoh, korang naik la pengangkutan awam macam bas, komuter, LRT.. Ade la pulak bangla indon yang berpeluh2 jebat, tangan baru lepas kuar tandas entah basuh cuci ke tak pulak tuh duk pegang holder. N then, die pun blah. Dengan begitu bangga, korang pulak yg pegang holder tuh. Maka, segala kuman & pathogen2 mereka melekat rapat di tangan korang. Dengan jaya nya pulak, korang garu muka korang dengan tangan tuh. Memang gooood sangat kannn. Xsampai beberapa jam, muka dah start naik bintik merah, dan mula laa bertempik berteriak muka naik jerawat. Ade tak yang pernah kena macam ni??

So, cara yang betul utk pegang muka korang, basuh tangan dulu. Kalau x pun, lapik tangan tu dengan tisu. Kalu xtahan sangat2 nak garu muka yg menggatal tuh, garu dengan belakang tangan. Pelik bunyinya? Hentam saja lahhh macam mane pun. Aku pun bleh buat, tak kan korang xboleh pulak kan. Ohohoho~

***
2nd step, ade 2 jenis pencuci muka. FOAM & SCRUB.
Foam tu, cam biasa la kan. Buih je banyak. aku sarankan guna produk SAFI gamat/cucumber. Rasanye diorang ni sesuai utk semua jenis kulit kot. Ramai member2 aku pakai. Aku pun pakai sejak form 3 lagi. Ok la.

pencuci muka safi gamat
Scrub pulak tekstur dia macam pasir2. Fungsinya menghaluskan kulit dengan menanggalkan sel-sel mati yg wat kulit muka korang dull tuh. Pakai dalam 2-3 kali seminggu.

face scrub
krim kunyit tia amelia
***
3rd step, pakai la treatment cream specialized utk ape masalah kulit korang tu. Kalu aku, aku pakai Krim Kunyit Tia Amelia. Pakai dari umo aku 17 lagi kot! Produk terbaik ah bagi aku. Beliau mengurangkan jerawat2 yang suka membuat habitat di kulit muka ku. Plus, beliau juga mencerahkan kulit n mengurangkan kesan parut jerawat. GOJESSS habis! Walaupun bekas die kecik macam kutu, tp aku pakai sikit je, tu pun lepas mandi sebelum tido. Ade la tahan sampai 2-3 bulan jugak.

Hada Labo
***
Nexttttt! 4th step, pakai la moisturizer/pelembap muka, kasi u orang punya muka melantun2 & gebu siokkkk. Kalu hentam ngan bola pingpong kat muka pun melantun habis ah. Orang yang suka berkerut2 dahinya perlu ah pakai sebab benda ni menyukarkan penciptaan garisan2 halus yang berlipat-sirat di dahi. Aku sebelum tampal bedak, aku bagi kulit muka aku begelumang dulu dengan pelembap, kasi mereka ga bikin gua masalah kulit kering, lagi2 dalam kuliah yg pasang air-cond sejuk yg kegilaan tuh. For now, aku pakai moisturizer Hada Labo, produk dari Jepun. Bleh cari kat Watsons/Guardian. Katanya 1 titik benda ni bagai 6 liter air coz beliau mengandungi super power hyaluronic acid bang. Terbaikkk!

jeng jeng jeng! after 4 rutin sebelum g kelas.
4 steps ni la rutin harian aku.. tapi time stress gila tu mesti naik jerawat jugak. Bila dah naik jerawat, parut susah gile nak hilang. Haishh. Cobaan...Cobaan....

Sekian.

17 comments:

Cik Eka said...

esul cntik,pakai apa pun cntiklah..suka suka..

eka pun pakai safi jugak tapi safi balqis Q10..lembut dimuka..hehehehe..

ermm hada labo ni selalu gak dgr org kata best..rega dia berapa eh esul? teringin pulok nak beli...heeeee

Engku Sulwani said...

oo..pakai safi balqis? esul xleh pakai yg tu,naik jrwt...tu pakai yg jenis biaso jah.

hooo..sedak sungguh hada labo! xnipu eh..puah ati la paka.paka 3-4 titik pn cukup doh sero.

hargo dio rm36-39 kot..igt doh wapo.staro tu la..

zuramira said...

nice sharing! nak cuba la pasnie. :DD

Cik Eka said...

ha ah safi balqis..yg tu je pun pakai tak naik jerawat...

uishhh nak beli jugakla hada labo ni...mana tau kulit muka jadi anjal..hahaha....

nurul diana said...

huhu , safi mmg brkesan , tp akk pakai ape pon cntik kak , oh ya , dalam ni ada pasal akk :)

http://nuruldiana97.blogspot.com/2011/12/braces-itu-cantik.html

Engku Sulwani said...

zura: ur welcome! :)

cik eka: adehh. org cantik mmg camtu...pakai ape pn xnik jrwt kan cik eka?? bukan cam esul ni T_T

mstiiii...bleh aa main pingpong skali guna pipi. haha~

Diana: pgguna safi jgk? welcome to the club! :D
wahhh..cite psl braces la.tq dear ^_^
nti pkai braces jgk tau!

Cik Eka said...

hahaha..main pingpong tu yg tak tahe tuuuu esul oi..hehehe

Ct Hajar ♫ said...

wah sis meme cun auuuuu <3

erleena said...

cntek gile :O

Mohd Azirul bin Ismail said...

insyaAllah akan cuba..

sesuai je utk buruh mcm sye yg berhujan panas menyiapkn objek yg direka...

Engku Sulwani said...

cik eka: hahaha...ye la.xcaye,try guna hada labo k.n then update blog! esul nk bace :p

ct hajar: ish...xde la.. kamu nii...>_<

erlena: kamu pn same ^^

Azirul: haaa..engineer? arkitek?? ok2.jgn lupa pakai sunscreen jgk! haruss~

Mohd Azirul bin Ismail said...

huhu..kntrak buruh dh abis so kne kmbali jadi motovator.. ok akn pakai sunblock ble g Bali nnt..:p

Cik Eka said...

nnti eka nak try gak laa..ritu pegi lupe pak nak tengok hada labo ni nyer tempat

hehehe

IEQAH said...

boleh laa try nanti...
tp esul da tantek

nur hafiza said...

hi :) sis saye baru je bukak blog sis cantek sngd . sis ade lagi ta petua kecantikkan sis ??:))

Cik Eka said...

esul.dah try hadalabokkk tu..
tak boleyy..jerawat naik.huwaaa..
dah la masa nak rayo...
huwaaaa

Cik Eka said...

alih2 sapi jugakle esul..huwaaa nak kulit cntik cam esul.hikhikhik