Followers

Monday, 8 August 2011

Resepi Chocolate Mousse

Jangan samakan chocolate mousse dengan tikus coklat pulak..! Ni satu lagi resepi yg simple dan xperlu guna oven/microwave/dapur & itu ini. Just ada handmixer pun cukup lah. Bahan2 pun x banyak, simple macam nak buat tiramisu jugak. Benda ni tergolong dalam puak2 pencuci mulut la, makan lepah ngap nasik. Tekstur benda ni pula lebih lembut + gebu berbanding puding. Ada jugak rasa macam sos coklat n manis gittuuu. Apa2 pun, selamat mencuba lah!^_^


Resepi Chocolate Mousse

chocolate mousse
Bahan-bahannya:
160g dark chocolate - dipotong kecil2
15g mentega
3 biji telur - asingkan kuning telur dan putih telur
secubit garam
2 sudu besar gula
biskut wafer

Cara-caranya:
  1. Masukkan coklat, gula dan mentega ke dalam mangkuk A. Panaskan di atas periuk yang berisi air yang mendidih seperti step di bawah. Kacau sehingga coklat itu cair. Biarkan sejuk selama 1-2 minit.
  2. teknik mencairkan coklat
  3. Dalam masa yg sama, masukkan secubit garam ke dalam putih telur. Pukul putih telur dengan handmixer di dalam mangkuk B sehingga gebu macam step di bawah ni.
  4. pukul putih telur sampai gebu ini macam.
  5. Untuk kuning telur pula, pukul di dalam mangkuk C.
  6. Masukkan adunan coklat mangkuk A ke dalam mangkuk C yang berisi kuning telur. Kacau.
  7. Masukkan adunan tersebut ke dalam mangkuk B. Gaul menggunakan teknik 'cut and fold' untuk mengekalkan adunan yang gebu.
  8. Tuangkan ke dalam cawan, dan sejukkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam ataupun sehingga sedikit keras (bukan dalam freezer tau!). 
  9. Hiaskan dengan potongan biskut wafer di atas nya. Sedia dihidang
simple macam kupas kulit kacang
Tadaaa...! Macam ni la rupanya. Nampak mewah, padahal,,,. . . . .hahaha~ 4 cawan yang aku dapat. Aku makan 1 je, yang lain anak sedare aku kebas. Huuuuuu.....! ~ 
    Simple je kan. Selamat makan~ :D

    21 comments:

    Naim Marinin said...

    mana hasil akhirnya? hahaha..ko hangus? =P

    siti khadijah said...

    .wahh.menarik ! ^^

    hamzah ian said...

    comey gmbr.. google ke? hehehe

    meeranamera said...

    terima kaseh esul share resipi... boleh terai nih

    Ayeem Jemain said...

    woahhh nampok sedak! esul ni suko tol masok kan?

    kaizen said...

    nampak cam sedap tp lagi sedap kalo tuan blog buat n bg free kat sy.. hehehe

    latest entry Adab-adab di Bazar Ramadhan & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

    esul said...

    Pic chocolate mousse 2 mmg hok esul wat la....uhuk3... >.<
    Pic teknik mncairkan coklat n pukul telur putih 2 baru google.wuwuwu. . .

    tq all! try jgn x try~ :D

    lieko hirahata said...

    esul!!! aku pun baru nak buat mlm ni. hehe tapi aku punye gune cream, xgune telur. hehe

    Adi1988 said...

    keno buat lepas bukok nie...wat awl2 gak ..jadi poso separuh ari jah la....hehe...nice recepi nim :)

    esul said...

    Lieko: haha! aku punye mmg simple gila nk mati la..xdak lah krim2.pakai telur je.haha..sbb aku xde heavy cream,tu psl aku cr resepi yg xpakai krim. ko jgn lupe post kt blog tau! haha

    Adi: haha..tra deh..buleh make maso moreh,lepah trawih.soba2..poso penuh duluh. :D

    cik wan said...

    esul kalu cairkan cokelat debu jadi dop?

    ietchan-kun said...

    sedapnye..

    esul said...

    cik wan: cokelat debu? xleh kot..kalu coklat rice buleh la.esul guno hoktu jah..

    ietchan-kun: jgn lupa try tau! :D

    soffea said...

    wah :) terliur betul. nak tryyyy :)

    fizz fauri said...

    hammboi! sdapnye..:

    Yuyu Musa said...

    kecur air liur

    Sarkasiz said...

    sedap2.

    laskar pelangi said...

    wah! kena try nie;))

    Umie Artoqiemie said...

    kriok2 perut umie..

    Azee Hana said...

    esul,,mintak resepi ye..hee..godek2 google terjumpe ko nye..hee

    Mr.Superman said...

    2013 baru nk komen. tgh bt benda ni jgk,air tgn lelaki.